Parnerbrochure

Introductie

COBRAdagen, steeds de volledige focus op gynaecologische chirurgie, altijd weer een verrassend wetenschappelijk programma. Een COBRAvond met inspirerende sprekers van buiten het vak en de COBRAnacht – COBRAdagen is een uniek congres in Nederland. Niet voor niets heeft het de afgelopen 30 jaar een stevige plek verworven onder de gynaecologische congressen in Nederland.

Geschiedenis

COBRA staat voor Chirurgische Opleiding en Bijscholing Randstad Academie. De Academie was een samenwerkingsverband tussen de afdelingen gynaecologie van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden, het Dijkzigt Ziekenhuis te Rotterdam en het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Maar dat is niet het enige waar COBRA haar naam aan te danken heeft.

COBRA verwijst ook naar de slang die bekend staat om haar trefzekerheid: een belangrijke eigenschap in de chirurgie. Een cobra gaat alleen op jacht als ze honger heeft. Een wijze les voor chirurgen die moeten leren wanneer niet en wel te opereren. Daarnaast is de slang al eeuwenlang het symbool voor de geneeskunde. En tot slot is de naam een verwijzing naar het rebelse CoBrA, de beroemde richting in de kunst die zich afzette tegen het esthetiserend academisme.

Lex Peters en Baptist Trimbos waren jarenlang de drijvende kracht achter COBRA of eigenlijk wáren ze COBRA. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog in het LUMC en Jurgen Piek, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina Ziekenhuis hebben in 2012 de COBRAfakkel van hen overgenomen.

COBRAbeurs

COBRAdagen is meer dan een congres. COBRAbeurs bijvoorbeeld heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld tijdens COBRAdagen. Hier kan de industrie de nieuwste ontwikkelingen delen met de chirurgisch geïnteresseerde gynaecologen. Inmiddels is deze beurs een begrip in gynaecologisch Nederland.

Het thema van COBRAdagen 2022 is: NIEUW NIEUW NIEUW

Het programma is nog volop in ontwikkeling, maar het thema verzekert ook dit jaar dat het bol zal staan van wijze lessen uit het verleden, inspiratie uit het heden en innovatie voor de toekomst. 

Op veler verzoek ook deze COBRAdagen weer een uitgebreid hand-on programma voor operatieassistenten en specialisten.
en uiteraard ook weer nieuwe ideeën uit het overleg met de partners op 19 mei 2021.

NIEUW

Wij verheugen ons op een succesvolle samenwerking en geslaagde COBRAdagen 2022.

Cor de Kroon & Jurgen Piek