Introductie

Introductie

COBRAdagen, steeds de volledige focus op chirurgische gynaecologie, altijd weer een verrassend wetenschappelijk programma. Een COBRAvond met inspirerende sprekers van buiten het vak en de COBRAnacht. Een greep uit de redenen waarom COBRAdagen een uniek congres is in Nederland. Niet voor niks heeft het congres de afgelopen 30 jaar dan ook een stevige plek verworven onder de gynaecologische congressen in Nederland.

Geschiedenis

COBRA staat voor Chirurgische Opleiding en Bijscholing Randstad Academie. Het was een samenwerkingsverband tussen de afdelingen gynaecologie van het toenmalige Academisch Ziekenhuis Leiden, het Dijkzigt Ziekenhuis te Rotterdam en het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Maar dat is niet het enige waar COBRA haar naam aan te danken heeft.

COBRA verwijst ook naar de slang die bekend staat om haar trefzekerheid: een belangrijke eigenschap in de chirurgie. Een cobra gaat alleen op jacht als ze honger heeft. Een wijze les voor chirurgen die moeten leren wanneer niet en wel te opereren. Daarnaast is de slang al eeuwenlang het symbool voor de geneeskunde. En tot slot is de naam een verwijzing naar het rebelse CoBrA, de beroemde richting in de kunst die zich afzette tegen het esthetiserend academisme.

Lex Peters en Baptist Trimbos waren jarenlang de drijvende kracht achter COBRA of eigenlijk wáren ze COBRA. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog in het LUMC en Jurgen Piek, gynaecoloog-oncoloog in het Catharina ziekenhuis hebben in 2012 de COBRAfakkel van hen overgenomen.

COBRAbeurs

COBRAdagen is meer dan een congres. COBRAbeurs bijvoorbeeld heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld tijdens COBRAdagen. Hier kan de industrie de nieuwste ontwikkelingen delen met de chirurgisch geïnteresseerde gynaecologen. Inmiddels is deze beurs een begrip in gynaecologisch Nederland. Daarnaast zijn er COBRAcommerce sessies, een onderdeel dat zowel door bezoekers als sponsoren hoog wordt gewaardeerd. Voor deze sessies kan er spreektijd gekocht worden.

 

Het thema van COBRAdagen 2020 is Scherp

Het programma is nog niet helemaal klaar, maar het thema verzekert WEDEROM dat het bol zal staan van innovatie, inspiratie en wijze lessen uit het verleden, heden ervoor de toekomst. En net als op COBRA16 en COBRA18 zullen er zowel plenaire sessies zijn als parallelle sessies voor meer diepgang en discussie.


Wij verheugen ons op een succesvolle samenwerking en geslaagde COBRAdagen 2020!

Cor de Kroon & Jurgen Piek