Geneesmiddelenpaspoort - Henk Jan Guchelaar
10:45 - 11:30
Iedere arts en apotheker ziet dagelijks dat patiënten nogal verschillend reageren op geneesmiddelen; bij de ene patiënt treedt een bijwerking op of werkt het geneesmiddel onvoldoende, en bij de andere patiënt verloopt alles naar wens. Dat kan vele oorzaken hebben maar ook het DNA profiel van de patiënt speelt daarbij een rol. Kunnen we daar op testen, en wordt de patiënt daar beter van? Moet iedere Nederlander een DNA-medicijnpaspoort krijgen?
Sprekers
Henk-Jan Guchelaar studeerde farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en specialiseerde zich vervolgens tot ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog. Hij is in verschillende ziekenhuizen (waaronder het AMC) werkzaam geweest als productieapotheker, laboratoriumapotheker en als hoofd apotheek en opleider.
Sinds 2003 is hij ziekenhuisapotheker - klinisch farmacoloog en hoogleraar Klinische Farmacie en hoofd van de afdeling Klinische Farmacie & Toxicologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Vanaf oktober 2008 is Henk-Jan tevens hoogleraar Klinische Farmacie bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen aan de Leidse Universiteit. Hij is trekker van het profileringsgebied Translationeel Geneesmiddelenonderzoek van de Leidse Universiteit.
Farmaceutische patiëntenzorg en oncologie vormen zijn belangrijkste klinische aandachtsgebieden.
Zijn onderzoeksinteresse gaat vooral uit naar farmacogenetica. Daarbij bestudeert hij de interindividuele variabiliteit van effecten van geneesmiddelen, zowel wat betreft hun bedoelde d.w.z. therapeutische als onbedoelde (bijwerkingen, toxiciteit) effecten.